Tips & Tricks

Lees hier alles over het boekhouden met Flexify. De meest gestelde vragen.
Tips en tricks voor de administratie en inkomstenbelasting.
Het laatste nieuws van de belastingdienst.

Inboeken administratie

Wanneer je de administratie gaat inboeken in Flexify kan je op een paar dingen letten om het jezelf makkelijker te maken. Je werkt altijd vanuit een geordende administratie. Wil je meer lezen over hoe je die het beste kan ordenen?

Lees verder >

Administratie ordenen

Of je de administratie nu op papier, digitaal of in een mengvorm bewaard: het is altijd goed om een duidelijke ordening te hebben. Hierdoor vind je de benodigde stukken snel terug op het moment dat je ze nodig hebt.

Lees verder >

Aangifte doen

Als ondernemer krijg je er gegarandeerd mee te maken: belastingen. En dat betekent dat je aangifte moet doen. Maar wat betekenen deze belastingen nu eigenlijk en hoe weet je wat je uiteindelijk moet afdragen? In deze blog leggen we dat voor je uit!

Lees verder >

Chaos in de boekhouding

Iedere ondernemer heeft er wel eens last van. Je kan documenten niet meer terug vinden op je computer, bent te laat met betalen of verstuurt een factuur dubbel. En waar zijn nu toch al die bonnetjes gebleven?

Lees verder >

Verkoop factuur

Korte uitleg over hoe je een verkoopfactuur kan aanmaken binnen Flexify

Bekijken >

Inkoop factuur

Korte uitleg over hoe je een inkoopfactuur kan aanmaken binnen Flexify

Bekijken >

Een vaste prijs voor het totaalpakket

Slechts € 17 per maand

Aangifte doen? Schakel de belastingmanager in!

Aangifte doen

Als ondernemer van een eenmanszaak of VOF zijn er over het algemeen twee soorten belasting waar je zeker mee te maken krijgt. Omzetbelasting, oftewel BTW, is de belasting die je af moet dragen over de producten of diensten die je verkoopt. Meestal is dit 21% bovenop het verkoopbedrag, maar voor sommige goederen en diensten geldt een lager tarief van 6% of een vrijstelling. Daarnaast kun je ook BTW terug vragen over bepaalde producten of diensten die je voor je onderneming hebt aangeschaft. Naast BTW aangifte moet je als ondernemer van een eenmanszaak of VOF ook rekening houden met de inkomstenbelasting. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van verschillende aftrekposten. Deze aftrekposten zijn onder andere de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Als ondernemer van een vennootschap kun je ook te maken krijgen met vennootschap belasting, maar in deze blog zullen we focussen op de eenmanszaak of VOF als ondernemingsvorm.

Zelfstandigenaftrek

Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. Dit urencriterium houdt in dat je als ondernemer per jaar 1.225 uren aan het feitelijk drijven van één of meerdere ondernemingen besteedt. Let er wel op dat de zelfstandigenaftrek niet meer bedraagt dan het bedrag van de winst vóór de ondernemersaftrek, maar deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek.

Startersaftrek

Startersaftrek komt eigenlijk neer op een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op startersaftrek als je in het aangiftejaar ook zelfstandigenaftrek kon krijgen, je moet dus sowieso voldoen aan het urencriterium. Daarbij moet je in de 5 voorafgaande jaren minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn geweest en in niet meer dan 2 maal gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek. Het bedrag van de startersaftrek tel je bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Is dit bij elkaar hoger dan je winst? Dan kun je het deel dat hoger is dan je winst verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Wanneer je geen andere inkomsten heb kun je het bedrag in andere jaren verrekenen.

De belastingmanager

Met de bovenstaande uitleg is het je vast allemaal al wat duidelijker geworden. Je weet nu waarom je omzet- en inkomstenbelasting af moet dragen en op welke aftrek je recht hebt. Maar weet je ook hoeveel je uiteindelijk af moet dragen en welke bedragen je bij je aangifte in moet vullen? Dit blijkt vaak nog lastig te bereken en je zal dan ook niet de eerste ondernemer zijn die hier een verkeerde inschatting maakt. Maar dat is helemaal niet nodig!

Flexify is een betrouwbaar online boekhoudprogramma dat boekhouden voor iedereen makkelijk maakt. Het unieke aan Flexify in vergelijking met andere online boekhoudprogramma’s is dat het een belastingmanager biedt. Zo hoef je zelf niet meer te bereken hoeveel belasting je moet betalen. De belastingmanager laat namelijk automatisch zien hoeveel winstbelasting en BTW je moet betalen.

In het onderstaande voorbeeld zie je een schoonheidsspecialiste die net voor zichtzelf begonnen is. Haar winst in 2014 voor het eerste kwartaal is €4.094,-, de verwachte winst over 2014 wordt daardoor automatisch geschat op € 12.276,-. Omdat deze schoonheidsspecialiste net begonnen is en voldoet aan het urencriterium en de andere eisen heeft ze zowel recht op de startersaftrek als op de zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat de verwachte winstbelasting van 8,91% over het jaar 2014 € 1.094,- zal zijn. Zonder zelf te hoeven rekenen weet deze schoonheidsspecialiste precies wat ze kan verwachten.

Winstbelasting Flexify

De schoonheidsspecialiste moet ook BTW aangifte doen voor het eerste kwartaal van 2014. Aan de hand van de in- en verkoop facturen die zij heeft ingevoerd in Flexify heeft de belasting manager precies berekent hoeveel BTW ze moet betalen en hoeveel ze terug kan vragen. Makkelijker kan de BTW aangifte niet worden!

BTW aangifte Flexify

Ben je overtuigd en wil jij ook een helder overzicht van je belasting? Probeer Flexify dan nu de eerste 30 dagen gratis!

Ervaringen van anderen

"Voor ons als administratiekantoor werkt Flexify erg gemakkelijk. Het biedt alles wat we nodig hebben en we kunnen gemakkelijk met de klant samenwerken.dut"

R. Looijs - Eigenaar Finobel

"De koppeling naar mijn eigen offertesysteem was zo geregeld. Precies wat ik nodig had."

R. Jäger - Oprichter Volendam Events

"De banktransacties importeren en verwerken via Flexify scheelt ons enorm veel tijd. Het is makkelijk in gebruik en pikt eventuele foutjes er feilloos uit."

P. Kroes - StageMax B.V.

"Via een enkel account drie boekhoudingen bijhouden maakt mijn leven een stuk makkelijker. Fijn ook dat extra gebruikers gratis zijn."

J. van Woerden - Clips Fotografie

"Flexify heeft de manier van boekhouden voor mijn bedrijf drastisch veranderd. Het is echt een geweldig en gemakkelijk online administratiepakket."

V. Verhagen - SterkeTaal

"Vooral het debiteurenbeheer vind ik goed geregeld. Erg inzichtelijk, makkelijke instellingen en gratis incasso-service!"

N. Mulder - Eigenaar apps4web